Гърция иска да погаси предсрочно част от заемите си към МВФ

Предсрочното погасяване ще намали разходите за обслужване на дълга с около 70 милиона евро, казва финансовият министър на страната

Гърция иска да погаси предсрочно част от заемите си към МВФ

Снимка: Pixabay

Гърция поиска от европейските си кредитори да одобрят предсрочното погасяване на част от спасителните заеми от Международния валутен фонд. Това каза финансовият министър на страната Христо Стайкурас, предава Yahoo Finance. 

По думите на Стайкурас предсрочното погасяване ще намали разходите за обслужване на дълга с около 70 милиона евро (77 милиона долара). Той каза, че средният годишен лихвен процент по кредитите на МВФ е 4.9%, а в момента страната би могла да на набере пари много по-евтино на пазарите – лихвеният процент върху 10-годишните облигации на Гърция например е около 1.6%. 

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че предсрочното погасяване, за което както МВФ, така и европейските кредитори са изразили подкрепа, „ще повиши доверието на страната“, като същевременно подобри жизнеспособността на огромното й задължение.

Искането на предсрочно плащане е за кредит в размер на 2.9 млрд. евро. Общият дълг на Гърция към МВФ възлиза на 8.8 млрд. евро. 

Коментари: 0