Керемедчиев: Петролът ще поскъпне трайно след ударите срещу Саудитска Арабия

Атаката сочи към Иран и показва ахилесовата пета на Рияд

Керемедчиев: Петролът ще поскъпне трайно след ударите срещу Саудитска Арабия

Снимка: btvnovinite.bg

Възстановяването на производството на петрол в Саудитска Арабия ще отнеме между 3 и 6 месеца, а експортният капацитет на страната ще намалее с около 70%. Това ще доведе до трайна тенденция за увеличаване на цената на петрола, каза бившият зам.-министър на външните работи на България Милен Керемдчиев в ефира на bTV тази сутрин. 

У нас поскъпване ще има със закупуването и зареждането на нов петрол. Към момента има определено количество, закупено на досегашните цени, което обаче ще бъде изчерпано. А кога – Керемедчиев каза, че това може да предвидят експертите. 

В събота дронове удариха рафинерия в мюсюлманската страна, като отговорността за нападението поеха хусите в Йемен. Мнозина обаче смятат, че атаката сочи към Иран. Това мнение споделя и Керемедчиев. 

Той изтъкна, че атаката подсказва за добра бойна подготовка и че тя най-вероятно е извършена от отлично обучени пилоти. Според него йеменските хуси нямат такъв капацитет, за разлика от Иран, която освен всичко е известна с възможността и стратегията си да разпалва конфликти със съседите си. 

Която и страна да е отговорна, атаката разкрива ахилесовата пета на Саудитска Арабия, смята експертът. По думите му нападението срещу една от най-големите петролообработващи станции в мюсюлманската държава показва и това, че макар тя да инвестира милиарди в оръжия, се оказва неспособна да се защити. „Саудитска Арабия купува най-много оръжия от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака. Страната не е готова за военни действия и трябва добре да обмисля военните си възможности“, коментира Керемедчиев.

Той обърна внимание на готовността на САЩ да помага на съюзниците си. След нападението американският президент Доналд Тръмп увери, че при нужда ще отвори петролния резерв на Щатите, за да се избегне петролна криза. Евентуално затваряне на Ормузкия пролив би довело до недостиг на „черно злато“ в световен мащаб. 

Коментари: 0