Ресорният министър връща Румен Порожанов начело на ДФ „Земеделие“

Десислава Танева представи новите мерки на МЗХ срещу незаконната сеч

Ресорният министър връща Румен Порожанов начело на ДФ „Земеделие“
3620 ~ 1 мин. четене

Бившият шеф на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и министър на финансите в последното служебно правителство Румен Порожанов ще бъде предложен отново да оглави структурата. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, цитирана от БНР при представянето на мерките срещу незаконната сеч.

Както е известно, той беше първият финансист на служебния кабинет "Близнашки". Преди това той беше директор на ДФЗ, като в края на август 2013 г. напусна фонда. А преди да оглави фонда Порожанов беше началник на кабинета на министъра на финансите в първото правителство (2009 - 2013 г.) на Бойко Борисов - Симеон Дянков.

Министър Танева и нейният заместник, отговарящ за горите Георги Костов, представиха новите мерки срещу незаконната сеч. Те трябва да бъдат въведени ускорено и до юни догодина да дават вече резултати, съобщи БНР. Ще бъдат създадени 137 мобилни групи за цялата страна.

Те ще бележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки. Освен това ще се въведат и електронни фишове. По този начин се очаква да се намали с 20% незаконната сеч и съответно да се увеличат приходите за държавата с толкова процента. Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори.

Подкрепи Economic.bg