Revolut стъпва официално в България

Целта на компанията е до края на 2019 г. да има 100 000 потребители в България

Revolut стъпва официално в България
9068 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Британската финтех компания Revolut обяви официален старт на дейността си в България. Основната цел е агресивно навлизане на родния пазар и достигане на 100 000 потребители до края на 2019 г., обясниха от организацията за Economic.bg. Заявката на стартъпа е да не спре, докато не стане номер едно и на тукашния пазара. 

Към днешна дата услугата на Revolut се ползва от почти 30 000 души у нас, като на ден новорегистрираните са средно 100, по данни на компанията. Стимул за повишаващия се интерес е и възможността за откриване на сметка в лева. През следващите няколко месеца компанията ще представи допълнителни услуги, включително и платформа за търговия с акции без комисионна.

Revolut позволява на клиентите си да харчат без такси в чужбина в 150 валути, да държат и обменят 29 валути, както и да правят безплатни местни и международни парични преводи, което значително ще облекчи финансовия живот на тези с роднини в чужбина. Друга функция на приложението е, че то работи и с крипто и е обединило усилията си с редица водещи борси, за да предложи възможно най-добрите цени.

Екипът ще се разраства през следващите месеци, за да покрие бизнес нуждите на бързоразвиващата се компания. Към момента има Country PR мениджър и е обявена позиция за регионален мениджър за развитие (Growth manager). В зависимост от това как се стекат обстоятелствата от компанията може да отворят и място за маркетинг мениджър например. „Предвид дигиталната среда днес е напълно достатъчно в страната да има няколко човека екип, каквато е ситуацията на много други места“, обясни за Economic.bg Едуард Цветанов, Country PR мениджър на Revolut за България. 

„България е атрактивен пазар за нас, тъй като се превръща в регионален финтех център, но въпреки това клиентите на местни банки продължават да плащат високи такси за ежедневни услуги като кеш тегления и скъпи банкови преводи, които отнемат ненужно време. Присъствието ни в България ще запълни липсващото между съвременните нужди на клиента и решенията, които финтех секторът предлага”, каза Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut. 

Създаден през 2015 г., стартъпът бързо се разраства, за да достигне статут на еднорог със стойност от 1.7 млрд. долара. Revolut е създаден като дигитална алтернатива на големите банки през юли 2015 г. от бившите инвестиционни банкери Ник Сторонски и Влад Яценко, работили в Credit Suisse и Deutsche Bank. 

Първоначално финтехът привлича клиенти, като им позволява да харчат и да превеждат пари в чужбина на междубанковия обменен курс. Оттогава компанията е привлякла над 4.5 милиона клиенти в Европа със своите възможности за следене на разходите, инструменти за бюджетиране, спестявания и обмен на криптовалути.

През декември 2018 г. Revolut получи одобрение на заявлението си за европейски банков лиценз и оттогава се фокусира върху укрепването на позициите си на континента, като успоредно с това демонстрира агресивно разширяване из целия свят. 

„Докато традиционните банки са по-фокусирани върху промотирането на симпатични обещания, ние премахваме такси за нашите клиенти и подобряваме ежедневното потребителско изживяване в приложението, за да дадем пълноценен контрол върху личните финанси. С Revolut получаваш незабавни нотификации за плащанията си, различни инструменти за бюджетиране, с които пестиш пари, както и най-съвременни мерки за сигурност, които ти позволяват да блокираш и отблокираш картата си по всяко време, навсякъде по света, без да се налага да чакаш на опашка в банката или да губиш време в ненужна документация,” добави Сторонски.

Към днешна дата Revolut е събрал приблизително 340 млн. долара инвестиции от известни фирми за рисков капитал, включително Index Ventures, Ribbit Capital, Balderton Capital и DST Global. Бързоразвиващият се финтех в момента отваря над 12 000 нови текущи сметки всеки ден и обработва обем от над 5,5 млрд. долара всеки месец.
Коментари: 0