Рисковете за глобален срив са огромни и има много малко място за грешки

Политиците нямат много време, за да спасят Европейския проект

Давос:

Рисковете за глобален срив са огромни и има много малко място за грешки
3695 ~ 2 мин. четене

Да, световната икономика е изправена пред опасен коктейл от рискове, но има място и за оптимизъм.

Забавянето на Китай увеличава лихвените проценти на САЩ, сривът на цените на стоките и изнервените пазари, всичко това може да наклони света към болезнен икономически хаос. Но лидерите на Световния икономически форум в Давос казват, че ако се работи правилно, тези страшни събития в действителност може нормализират света, пише CNN.

Глобалната икономика е в много по-добро състояние, отколкото е била преди последната рецесия. Финансовата система също е по-силна.

Пагубната, за някои държави, акробатика в цените на петрола и други суровини подкрепя растежа в Индия, Китай и Европа. Потребителите са доволни от ниските цени, което повишава търсенето. Това означава, че глобалната средна класа се разраства, което също е добър знак за икономиката.

По-бавният растеж на Китай, оглавява списъка на рисковете за глобалната икономика, но също означава и по-устойчив Китай. "Китай се забавя по контролиран начин и това е нещо положително", каза Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд, по време на форума в Швейцария.

Първите три седмици на 2016 г. бяха  най-лошият старт на годината в историята на Уолстрийт. Но Лагард смята, че по-голямата яснота относно Китай може да реши проблема - инвеститорите се притесняват, най-вече защото те не знаят какво ще прави Китай.

Китай трябва да си вземе поука или две от Фед. Решението му да повиши лихвените проценти през декември, не изненада никой и остави пазарите спокойниФедералният резерв започна повишаване на лихвените проценти, точно когато Европейската централна банка намекваше за повече стимули.

Геополитиката ще остане най-тревожната част за света. Напрежението в Близкия изток се разраства и конфликта в Украйна, изглежда, е в застой. Заплахата от тероризъм е отново в съзнанието на всички, след смъртоносните атаки в Париж, Ливан, Египет и на други места.

Посланието на тазгодишната среща в Давос е да бъдем оптимисти, но да останем предпазливи. Рисковете са все още огромни и има много малко място за грешки.

Европа се намира в точката на пречупване, бори се с една от най-големите бежански кризи и Великобритания съвсем скоро може да се откъсне от съюза.

Политиците нямат много време, за да спасят Европейския проект.

Подкрепи Economic.bg