Роботите – неизменна част от бъдещето на руските военноморски сили?

Корабите ще трябва да се правят от композитни материали, които да издържат на хиперзвукови оръжия

Роботите – неизменна част от бъдещето на руските военноморски сили?

Снимка: Pixabay

2039 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Подводните и въздушните роботи ще станат неизменна част от руските военноморски сили в бъдеще. Те ще променят архитектурата си, заяви в интервю за ТАСС главният изпълнителен директор на Държавния изследователски център „Крилов“ Олег Савченко.

Той каза, че развитието на ВМС протича „в рамките на развитието на въоръжените сили като цяло и сътрудничеството между различни оръжия и служби и в светлината на новите подходи за формиране на единно информационно пространство“.

„От една страна, бъдещите кораби могат да бъдат освободени от някои традиционни дейности, докато от друга страна – роботите ще станат неотменими атрибути на кораби от различен клас. Ще има безпилотни летателни апарати и автономни необитаеми подводни плавателни съдове, включително такива, способни да оперират в рояк“, каза Савченко.

Той вярва, че имиджът на кораба на бъдещето ще бъде повлиян от изискването за по-голяма бойна издръжливост на фона на използването от врага на интелигентни и хиперзвукови оръжия.

„Постигането на тези стандарти ще изисква разработването на композитни материали и вече обичайните стелт технологии. Очевидно новите изисквания, от една страна, и новите технологии, от друга, ще бъдат отразени в промените, които трябва да бъдат направени в традиционния кораб“, каза Савченко.

Подкрепи Economic.bg