\"Роснефт\" може да получи „пълен контрол“ върху венецуелския петролен гигант PDVSA

В замяна Русия може да предложи облекчение на дълга за Венецуела, съобщава El Nacional

\

Снимка: PDVSA

Венецуела обмисля да предаде „пълен контрол“ на държавна си петролна компания на руската „Роснефт“, според съобщение във венецуелски вестник, цитирано от руски медии.

В замяна Русия може да предложи облекчение на дълга за Венецуела, съобщава El Nacional, позовавайки се на източници във нефтената индустрия във Венцуела, съобщава The Moscow Times.

Съобщава се, че сделката е приветствана в Русия и се твърди, че "Роснефт" е изпратил технически екипи във Венецуела, за да се подготви да засили участието си в националния петролен гигант PDVSA. El Nacional казва, че прехвърлянето не би довело до приватизация на компанията и не е ясно какъв ще бъде правният механизъм за всяка сделка.

"Роснефт" заяви, че предложенията са „слухове“ и отказа да коментира допълнително.

Трансферът трябва да бъде одобрен от Националното събрание на Венецуела - парламента на страната, който се контролира от основния опонент на президента Никола Мадуро - опозиционния лидер Хуан Гуайдо. След оспорвани избори през януари 2019 г. повече от 50 държави признаха Гуайдо за действащ президент на Венецуела, включително САЩ и по-голямата част от Латинска Америка и Европа, докато Русия и около 20 други държави продължиха да подкрепят Мадуро.
Коментари: 0