Румъния оттегли спорните промени, протестите продължават

Това са най-големите публични протести в страната от 1989 г. насам

Румъния оттегли спорните промени, протестите продължават
3785 ~ 1 мин. четене

След 6 дни многохилядни протести, Румънското правителство оттегли спорните промени в наказателния кодекс на страната. Те декриминализираха множество закононарушения и прави злоупотребата с власт наказуема със затвор, само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро. Така се даваше възможност водачът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него в започнал във вторник процес за фиктивни назначения.

Премиерът Сорин Гриндяну обаче призова министъра на правосъдието да подготви законопроект, който ще бъде изпратен в парламента за дебати. Той иска във възможно най-кратък срок да започне публични дебати с всички политически партии и представители на гражданското общество за спорните елементи в оттегленото постановление, което предизвика масови протести в цяла Румъния, пише БТА.

Одобрението на промените в законодателството предизвика най-големите публични протести в Румъния от 1989 г. насам, когато комунистическият режим на Николае Чаушеску се срина.

Премиерът Сорин Гриндяну заяви в събота, че ще се откаже от тази мярка, както е поискано от президента Клаус Йоханис, тъй като той не е искал да "разделя Румъния".

В неделя протестите в центъра на Букурещ продължават, този път с искане за оставка. Очаква се до края на вечерта да се съберат максимален брой хора от началото на протестите. 

Девет от западните сили, включително Германия и САЩ казаха, че са дълбоко загрижени, че постановлението може да подкопае партньорствата на Румъния в ЕС и НАТО.

Подкрепи Economic.bg