Румъния сваля данъците още от 2015 г.

Първо се намаля ДДС, а след това и данъците върху доходи и печалби, както и осигуровките

Румъния сваля данъците още от 2015 г.
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Румънският министър-председател Виктор Понта обяви във вторник, че може да започне намаляване на данъците още през тази година и пак да се вмести в договорения с МВФ бюджетен дефицит от 1.8%. Освен това се очаква след няколко месеца да бъде направено борсово предлагане на пакети от 15-25% от столичното летище, пристанището в Констанца и енергийната компания "Хидроелектрика", предаде Reuters.

Премиерът обясни, че през първите 2 месеца първичният бюджетен излишък е почти 1 млрд. евро. По-добри от очакваното са и преките чуждестранни инвестиции и износът за същия период. Запитан дали не обмисля да изтегли напред планираните за 2016-2019 г. данъчни реформи, Понта отвърна: "Ако фискално можем да си го позволим, би било глупаво да не го направим."

Пакетът за данъчни промени бе представен през февруари и ще бъде внесен в парламента следващата седмица, допълни премиерът. Според него правителството ще успее да убеди МВФ, че понижаването на данъците няма да дестабилизира финансите.

Фондът подпомага Румъния с поредица от споразумения за оказване на помощ след спукването на имотния балон през 2009 г. и потъването на страната в рецесия. Последното от тези споразумения изтича през септември и довършва програмата за съкращаване на дефицита и провеждане на реформи.

"Изобщо не изключвам идеята през годината да стимулираме икономическия растеж. Но всички фискални мерки през 2015 г. ще бъдат в рамките на договорения дефицит от 1.8% от БВП", каза Понта, но не посочи кои данъци би могло да бъдат намалени.

Ето предложенията за данъчни промени:

- От 2016 г. ДДС вече ще е 20%, при сегашните 24%.

- 9-процентната намалена ставка за ДДС за някои храни ще бъде разширена и върху други хранителни (месо и зеленчуци) и основни стоки.

- Плоският данък върху доходите на физическите лица и корпоративните печалби ще стане 14% от 2019 г. при сегашните 16%.

- Ще бъдат понижени акцизите върху горивата и ще бъдат премахнати акцизи от някои потребителски стоки

- Ще бъдат вдигнати данъците върху имотите, като в последния момент са добавени по-високи ставки за терените и земеделските площи в рамките на населените места

- Правителството обмисля и отмяна на някои данъци върху върху земеделската техника според медиите, но тази мярка не присъства в законопроекта

- Предвижда се намаляване и на социалните осигуровки. Вноската на работодателите се понижава от 15.8% на 13.5%, а тази на работещите - от 10.5% на 7.5%.

Коментари: 0