Румънският премиер ще поиска оставката на правосъдния министър

Около половин милион души излязоха на протест вчера, въпреки отмяната на спорните промени

Румънският премиер ще поиска оставката на правосъдния министър
3683 ~ 1 мин. четене
Премиерът на Румъния Сорин Гриндяну заяви, че ще поиска оставката на правосъдния министър следващата седмица. Министър-председателят призова правосъдното министерство да инициира възможно най-скоро публични дебати с всички политически партии и представители на гражданското общество заради спорните промени. 

След шест дни на протести, които бяха подкрепени от хиляди румънци, правителството в Румъния оттегли спорните промени в Наказателния кодекс на страната, които декриминализираха множество нарушения на закона и престъпления. Промените предвиждаха нарушенията да се наказват със затвор, само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро. Предстои Конституционният съд също да се произнесе по законността на постановлението. 

Въпреки оттеглянето на промените, румънците продължиха да излизат по улиците и да защитават гражданската си позиция с искане за оставка на правителството. Това са най-големите протести в Румъния от 1989 г. насам, когато се срина комунистическият режим на Николае Чаушеску. 

В България също бяха подкрепени протестите в Румъния. В знак на солидарност над 100 души излязоха на мирен протест пред румънското посолство в София. Събитието бе организирано в социалната мрежа Facebook. 

Подкрепи Economic.bg