Русия пред вълна от фалити, ако лихвените проценти не паднат

Напрежението върху Путин нараства заради официално предупреждение на финансовите институции

Русия пред вълна от фалити, ако лихвените проценти не паднат

На сериозен натиск ще бъде подложен Владимир Путин, след като днес финансовите институции официално предупредиха правителството, че в най-скоро време Русия ще бъде ударена от вълна от фалити, ако не бъдат намалени лихвените проценти, съобщава CNN.

Анатолий Аксаков, председател на Регионалната банковата асоциация и заместник-председател на Комитета за финансовите пазари на парламента на Русия съобщи, че фирмите масово остават без парични средства и са изправени пред катастрофа.

Руски банкери смятат, че поддържането на ситуацията в сегашния и вид ще предизвика вълна от фалити не само на кредитни институции, но и на редица предприятия и фирми. Това заявява и Аксаков в писмо до централната банка, публикувано от руските държавни медии.

Аксаков твърди, че централната банка трябва да намали лихвите този месец до 15%, като в момента те са 17%. След това намалението трябва да стигне до 10.5%, каквито бяха нивата преди настъпването на настоящата финансова криза. Сегашните нива на лихвения процент означават, че фирмите са принудени да инвестират около 30% от активите си, за да се заемат с инвеститорски начинания.

По-ниските нива на лихвените проценти ще позволят на банките да кредитират повече фирми и физически лица, каза той.

Сигналите задълбочават стреса във финансовия сектор на Русия. Рейтинговата агенция Fitch понижи суверенния рейтинг на дълга на страната през миналата седмица, обяснявайки действията си с рязкото влошаване на нейната икономическа перспектива.

Налагането на западните санкции, предприети от САЩ и ЕС заради действията на Русия в Украйна, предизвика парична криза, като затвори възможностите на много руски фирми за финансиране от международните пазари.

Сривът на рублата, дължащ се отчасти на резкия спад на цените на петрола, е причина за икономическата несигурност и увеличаващата се инфлация. Това накара централната банка да повиши лихвените проценти.

Рублата отново загуби позиции днес, след като падна с 1.3% спрямо щатския долар. Цената на петрола също продължи да се снижава, което не е добра новина за Русия, която е пряко зависима от нивата му.

Правителството се опитва да заздрави банковия сектор с поредица от подаяния, струващи милиарди и целящи да подкрепят кредиторите, включително VTB, Газпромбанк и неуспешната Trust bank.

В същото време централната банка обяви наличието на 388 млрд. щатски долара валутни резерви, включително злато и други външни активи.

Коментари: 0