Русия готова да мисли за газов хъб в България

Енергийният министър Теменужка Петкова покани руския си колега Новак на среща в София

Русия готова да мисли за газов хъб в България
До момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа. Това е заявил руският министър на енергетиката Александър Новак по време на телефонен разговор с българския си колега Теменужка Петкова, съобщават от пресцентъра на енергийното ведомство. 

Тя е представила пред Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток“. Идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център  край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор, е подчертала Петкова пред Новак. Двамата министри са обсъдили важни аспекти на сътрудничеството  между двете страни в енергийната област.

Министър Петкова е запознала руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта „Южен поток“. За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, казала тя. Петкова била категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Новак е подчертал необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова пояснила, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, подчертала министър Петкова. Тя пояснила, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласили, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак получил покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

Коментари: 0