Русия пусна газопровод към Крим

На полуострова започва изграждането на две електроцентрали

Русия пусна газопровод към Крим

Русия пусна днес в експлоатация тръбопровод, пренасящ руски газ до Крим, пише ТАСС.  Президентът Владимир Путин приветства задействането на съоръжението като стъпка, която ще засили икономическия растеж на полуострова, анексиран от Москва през 2014 г.

"Това е още едно много важно решение за развитието на Крим в дългосрочна перспектива", заяви Путин, който наблюдава пускането на газопровода чрез видеовръзка. Стартирането на газопровода ще осигури непрекъсната доставка на газ за всички категории потребители на Крим чрез интеграция на газопровода към съществуващата газотранспортна система на полуострова.

След като в Крим започнат доставките на газ, на полуострова също ще започне изграждането на две електроцентрали по 470 мегавата всяка, които ще бъдат готови през 2017-2018 г. Строителството им ще покрие всички потребности от електроенергия в Крим. В резултат на това руският лидер каза, че общото производство в Крим ще бъде около 2000 мегавата.

Ръководителят на Крим Сергей Аксенов благодари на президента и правителството на Русия за изпълнението на проекта за изграждане на газопровод, добавяйки, че сега енергийните проблеми на Крим се решават за години напред.

Москва строи също мост за автомобили и жп превози, който да свърже полуострова с континенталната част на Русия.

Коментари: 0