Русия затваря консулството на САЩ в Санкт Петербург и гони 60 американски дипломати

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров

Русия затваря консулството на САЩ в Санкт Петербург и гони 60 американски дипломати
Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че консулството на Съединените щати в Санкт Петербург ще бъде затворено, пише ТАСС.

Освен това, в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати от САЩ, Москва ще експулсира същия брой американски дипломати. Лавров добави, че реципрочни мерки ще бъдат взети спрямо всички останали страни, изгонили руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

На пресконференция в Москва Лавров изтъкна, че експулсирането на руските дипломати последвало след "груб натиск" от страна на САЩ и Великобритания, които принудили техните съюзници "да следват антируски курс", предаде АП. Той отбеляза също, че работата на Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ е да определи какво химическо вещество е било използвано за отравянето на Скрипал и дъщеря му, а не да потвърди британските заключения.

Руското външно министерство уточни, че Москва е обявила за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама на генералното консулство в Екатеринбург за "дейност, несъвместима с дипломатическия им статус". Американските представители трябва напълно да освободят сградата на консулството в Санкт Петербург не по-късно от 31 март. Обявените за персона нон грата дипломати трябва да напуснат Русия до 5 април. 

Министерството предупреди, че ако САЩ предприемат "още враждебни действия" срещу руските дипломатически представителства, Москва ще отговори реципрочно. "Ние призоваваме американските власти, които поощряват и раздуват клеветническа кампания срещу нашата страна, да размислят и да прекратят безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", се казва в изявление на руското външно министерство.

По-рано тази седмица бе затворено консулството на Обединеното кралство в Петербург и бяха изгонени 23-ма британски дипломати. Това е същият брой хора, експулсирани от Лондон в посока Москва.

Все повече държави изразяват своята солидарност с Великобритания, гонейки руски дипломати от страните си. Вече 18 държави от Европейския съюз предприеха мерки в тази посока. Дипломати бяха изгонени дори от Румъния и Македония.
Коментари: 0