Руската рубла удари рекордно дъно спрямо еврото и долара

До срива се стигна заради решение на Централната банка в Москва

Руската рубла удари рекордно дъно спрямо еврото и долара
3629 ~ 1 мин. четене

Руската рубла удари рекордно дъно както спрямо американския долар, така и спрямо еврото. Руската валута премина границата от 78 рубли за евро и 67 рубли за долар. Към 17:10 ч. българско време едно евро се обменя за 78.6 рубли, а един долар – за 67.9 рубли (0.013 евроцента и 0.015 американски цента за една рубла).

Причина за срива на рублата стана изявлението от вчера на руската Централна банка, че в края на миналата седмица е възобновила изкупуването на чуждестранна валута за попълване на държавните резерви.

Централната банка е започнала от миналия петък, от името на финансовото министерство в Москва, да купува чуждестранни валути, след като за шест месеца замрази ежедневното изкупуване на долари и други валути, за да забави пропадането на рублата. По план Централната банка трябва постепенно да увеличава обема чуждестранни валути, които изкупува, и към края на месеца този обем да е 360 млн. долара на ден.

„Финансовото министерство ни разочарова. Само износителите могат да помогнат на рублата вече”, коментира, цитиран от Reuters, валутен търговец от голяма руска банка в Москва.

Подкрепи Economic.bg