Руски фирми искат да участват в ремонт на електромрежата ни

Министър Теменужка Петкова се срещна с руския си колега Александър Новак

Руски фирми искат да участват в ремонт на електромрежата ни
276 ~ 1 мин. четене

В рамките на посещението си в Москва българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещна с руския министър на енергетиката Александър Новак. Обсъдено бе сътрудничеството в енергийния сектор между двете страни, съобщават от пресцентъра на енергийното ведомство. 

По думите на министър Петкова Русия е стратегически партньор за българския енергиен сектор и основен доставчик на енергийни ресурси. Двете страни потвърдиха, че продължава коректното изпълнение на дългосрочните договори за доставка и транзит на природен газ през територията на България.

Министър Петкова предостави на руския си колега информация за предстоящи строително-ремонтни дейности на обекти на българския Електроенергиен системен оператор. Голяма част от оборудването в електроенергийната система на България е руско. 

По думите на министър Новак руски фирми от електроенергийния сектор проявяват интерес да участват в бъдещите процедури. По съвместна инициатива на двете страни предстои обмен на опит между българския и руския електроенергиен оператор. 


Подкрепи Economic.bg