„Руският Google” създаде флотилия от автономни роботи за доставки

Роботизираният доставчик е с размер на куфарче

„Руският Google” създаде флотилия от автономни роботи за доставки

Снимка: Yandex

Технологичният гигант в търсенето Yandex, известен още като „руския Google”, обяви, че е създал цяла флота от самоуправляващи се роботи за доставка на храна, става ясно от информация в Business Insider. За целта компанията е преоборудвала технологията си за самостоятелно шофиране от своите автономни автомобили, така че да създаде малък шестколесен Rover. 

Роботизираният доставчик е с размер на куфарче и вече е бил тестван в кампуса на Yandex в Москва. „Първо използваме Rover с членовете на екипа на Yandex, за да гарантираме, че нашият робот за доставка е възможно най-безопасен, надежден и удобен за потребителя“, се казва в преспубликацията.

Автономното роботче може да се движи със скорост от до 5 км/ч. Той е способен да се ориентира сам за пътя, но все пак има и отдалечен оператор, който следи напредъка му. 

Идеята е в бъдеще Rover-а да извършва автоматизирани доставки докрай, обслужвайки милионите потребители на Yandex. В основата стои ефективен бизнес модел, предполагащ икономичен начин за доставка на стоки от услугите, налични в екосистемата на компанията. Планът е роботите да бъдат интегрирани с приложението за доставка на храна Yandex.Eats и платформа за доставка на хранителни стоки Yandex.Lavka.

Роботите с шест колела имат прилика с тези, създадени от стартиралата в Естония иновативна компания Starship Technologies, която в момента работи в три университета в САЩ и планира да се разшири до 100 през следващите две години. Amazon също има амбиции в сферата и през януари представи собствения си робот за доставки Scout. 

Коментари: 0