Ryanair постигна споразумение с няколко пилотски синдиката

Това обаче не урежда социалните искания на пилотите

Ryanair постигна споразумение с няколко пилотски синдиката

Снимка: Economic.bg

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че е постигнала няколко споразумения за условията на труд с пилотски синдикати в няколко европейски страни в момент, когато кабинният персонал на компанията заплашва с нови стачки, предаде Франс прес.

Споразуменията представляват напредък за авиокомпанията, но те далеч не уреждат социалните искания на пилотите в някои страни и преди всичко на кабинния персонал, който бе начело на неотдавнашните стачки, отбелязва АФП.

Ryanair посочва в свое съобщение днес, че е подписала тази седмица споразумение с пилотския синдикат SPAC в Португалия, с Balpa във Великобритания и сANPAC в Италия, като се предвиждат по-добри условия на труд както и договаряне на колективен трудов договор. Той би трябвало да позволи на пилотите, наети от компанията да имат договори, отговарящи на законодателството на страната на пребиваване на пилота, а не на законодателството на Ирландия. Синдикатите настояват за това от месеци.

Ryanair очаква също така да подпише скоро споразумение със синдикатите, представляващи испанските пилоти SEPTA, което също ще открие пътя към подписването на колективен трудов договор. Белгийският синдикат CNE посочи в изявление снощи, че "поставя на изпитателен срок" компанията, както прави тя със служителите си, съобщи "Индипендънт".

Профсъюзът заплаши да организира още няколко стачни дни преди края на годината, ако авиокомпанията не промени радикално позицията и отношението си.

По-рано тази седмица ръководителят на Ryanair Майкъл О'Лиъри каза, че в Германия е възможно да бъде постигнато споразумение през следващите три седмици със синдикатите на пилотите и кабинния персонал.
Коментари: 0