САЩ и ЕС сформират „технологичен алианс“ срещу Китай

Инициативата беше предложена за първи път от Брюксел през декември и беше подкрепена от властите във Вашингтон

САЩ и ЕС сформират „технологичен алианс“ срещу Китай

Снимка: БТА/Колаж

1352 ~ 1 мин. четене

Официалните представители на Съединените щати и Европейския съюз се стремят да формират широкообхватно партньорство около технологиите и търговията, наречено понастоящем „Съвет за търговия и технологии между ЕС и САЩ“ (TTC), което да бъде насочено към противопоставяне на Китай и към насърчаване на демократичните ценности, съобщи Politico, позовавайки се на анонимни източника от ЕС.

Преговорите около сформирането на новия орган все още продължават, но изданието съобщава, че президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще съобщят подробностите за този проект по време на срещата си на върха в Брюксел на 15 юни.

Инициативата беше предложена за първи път от ЕС през декември миналата година и беше силно подкрепена от властите във Вашингтон като част от усилията за укрепване на трансатлантическите отношения.

Очаква се съветът да работи върху формирането на съвместни стандарти за нововъзникващите технологии и да създаде насоки за управление на цифровата индустрия.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg