САЩ погнаха и суперкомпютрите в Китай заради страх от хай-тек оръжия

Вашингтон вкара нови седем организации в своя „черен списък“

САЩ погнаха и суперкомпютрите в Китай заради страх от хай-тек оръжия

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Министерството на търговията на САЩ добави към икономическия „черен списък“ на страната седем китайски хай-тек организации и центрове за високоизчислителни суперкомпютърни машини, позовавайки се на опасения за националната сигурност, предава CNBC.

Въпросните организации разработват суперкомпютри, а Вашингтон се опасява, че техните иновации са „използвани от китайските военни, техните дестабилизиращи усилия за военна модернизация и/или програми за оръжия за масово унищожение“. Това е поредната стъпка от опитите на САЩ да ограничи възможностите за бизнес на китайските компании, които според американската страна споделят чувствителни данни с властта в Пекин.

Суперкомпютърните възможности са жизненоважни за развитието на много – може би почти всички – съвременни оръжия и системи за национална сигурност, като ядрени оръжия и хиперзвукови оръжия“, написа в изявление американският министър на търговията Джина Раймондо.

„Министерството на търговията ще използва пълния обхват на своята власт, за да попречи на Китай да използва американските технологии в подкрепа на тези дестабилизиращи усилия за военна модернизация“, добави тя.

Новите правила, които ограничават износа от САЩ за въпросните организации, влизат в сила незабавно. Те обаче не засягат стоки, които вече са на път.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искането на CNBC за коментар.

По времето на управлението на Доналд Тръмп САЩ добавиха множество китайски компании към своя „черен списък“. Най-ярък е примерът с най-големия производител на смартфони в страната – Huawei, чийто мобилен бизнес пострада изключително сериозно. Производителят на чипове SMIC и най-големият производител на безпилотни летателни апарати, SZ DJI Technology, също получиха забрана да купуват американски продукти. 

Коментари: 0