САЩ са дарили 111 млн. дози ваксини срещу коронавирус

Президентът Джо Байдън изтъкна, че бройката е повече от всички дарени ваксини от всички 24 държави, които са дарили някакви дози

САЩ са дарили 111 млн. дози ваксини срещу коронавирус

Снимка: БТА

284 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че страната му е дарила 110.7 млн. дози ваксини срещу коронавирус на държави, които нямат достъп и възможност да придобият препарати за имунизация, предава AFP.

„Към момента сме изпратили над 110 милиона дози ваксини до 65 държави. Според ООН тази бройка е повече от всички дарения от всички 24 държави, които са дарили някакви ваксини на други страни, включително от Русия и Китай, т.е. повече от ваксините от всички тези държави“, подчерта Байдън на пресконференция.

Индонезия, Филипините, Колумбия, Виетнам, Бангладеш, Пакистан и Южна Африка са държавите, в които Съединените щати са изпратили най-много имунизационни препарати. В края на месеца Вашингтон ще започне да изпраща и първите дози от 500-те милиона ваксини на Pfizer-BioNTech, Белият дом обеща да дари на 100 от най-бедните държави по света.

Джо Байдън открои постижението, че вече 70 на сто от американците са с поне една поставена доза ваксина. Той обаче отново призова гражданите да се ваксинират, защото вирусът се разпространява бързо в общности, в които хората, не са имунизирани.

Освен това американският президент похвали изискванията на корпорации в Америка за това служителите им да се ваксинират. Компании като Google, Facebook, Walmart и Disney вече обявиха, че ще задължат работещите в тях да се имунизират срещу коронавирус. Междувременно късно снощи Ню Йорк обяви, че ще изисква доказателство за поставена ваксина от хората, които искат да посетят ресторанти, фитнес салони и различни събития на закрито.

Подкрепи Economic.bg