До дни ще има затягане на COVID мерките

Зам.-министърът на здравеопазването обяви, че от другата седмица България влиза в „оранжевата зона“ на разпространение на вируса

До дни ще има затягане на COVID мерките

Снимка: Стопкадър/БТВ

12829 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

До дни България ще влезе в "оранжевата" зона на разпространение на коронавируса заради нарастването на новите случаи. Това обяви зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров пред bTV. По думите му заради това предстои затягане на COVID мерките, но то ще бъде по-скоро в засилването на контрола.

В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в „зелената“ зона, но до дни ще влезе в „оранжевата“ – максимум до понеделник, което ще доведе и до предприемане на действия“, посочи той.

Петров уточни, че това означава, че ще има известно затягане на мерките, но по-скоро ще се засили контролът, като по-драстично затягане ще има, когато страната влезе в „червената зона“.

„В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират хората. Това са основно дискотеките в курортите, там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки“, посочи още зам.-министърът.

Той добави, че в страната има и голямо движение около границите, което е голям фактор.

„Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти в страната, докато стигнат до границите. Наблюдава се и струпване по граничните пунктове, така че втората насока за проверките е по тези трасета и места за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене“, посочи д-р Петров.

Той добави, че ако продължи ръста на заразени с коронавирус, ще има „значително затягане на мерките“.

„При червената зона най-вероятно ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито“, категорично посочи той.

Петров заяви, че не може едно заведение да се води, че разполага с 200 места, а вътре да има 2000 души. „Заведенията на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничени. Това са основните места на зараза. Плажовете не са такъв проблем, тъй като те са на открито и има вятър. Нещата стават в контактите извън плажовете“, отбеляза той.

Подкрепи Economic.bg