Съдът осъди Иванчева на 20 години затвор

Присъдата бе произнесена на първа инстанция

Съдът осъди Иванчева на 20 години затвор

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

8552 ~ 1 мин. четене
Специализираният съд призна за виновен бившият кмет на кв. „Младост” Десислава Иванчева по обвинението, че е поискала подкуп, съобщи bTV. Присъдата на първа инстанция е 20 години лишаване от свобода и 10 хил. лв. глоба.

Като съучастници са посочени другите двама – зам.-кметицата Биляна Петрова и соченият за посредник в комуникацията със строителния предприемач Александър Ваклин бивш кмет Петко Дюлгеров. Те получиха съответно 15 и 12 г. лишаване от свобода.

Съдия Иво Хинов посочи, че делото има „политически нюанс”, като посочи, че не може да се твърди, че Ваклин е провокирал подсъдимите.

Иванчева бе арестувана на 17 април 2018 г. на бул. „Васил Левски” в центъра на София, когато ѝ е предаван подкуп в размер на около 70 хил. евро. Разследването беше на Специализираната прокуратура съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

На влизане минути преди осъдителната присъда и във видимо добро настроение, Иванчева и Петрова споделиха пред журналистите, че очакват оправдателни присъди. Според отстранения кмет всичко друго ще е "крах на държавата".
Коментари: 0