Съдът пак отмени запечатването на „Маринела”

Решението на НАП е немотивирано, смята Административният съд

Съдът пак отмени запечатването на „Маринела”
Административният съд в София отново отмени решението на НАП за запечатването на столичния хотел „Маринела”.

Според магистратите разпореждането на Националната агенция за приходите за предварително изпълнение на принудителната мярка е немотиворано.

„Съдът намира, че процесното разпореждане е немотивирано, като не е налице обоснованост на посочените предпоставки за предварително изпълнение - защита на особено важни обществени интереси”, пише в решението на съда.

Дори и да е налице необходимост от защита интереса на фиска и препятстване от извършване на други нарушения, запечатването на целия хотелски комплекс и забрана на достъпа до него противоречи на административно-процесуалния кодекс, според който административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от необходимото от целта, за която се издава самия акт, мотивира се съдия Димитрина Петрова.

НАП може да обжалва определението пред Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че само преди седмица Административният съд отмени първото решение на НАП за запечатване на хотела, собственост на Ветко и Мариенела Арабаджиеви. Тогава причината за решението на данъчните беше, че хотелът ползва нерегистриран софтуер. От хотела обаче обясниха, че отговорността е на фирмата, която ги е оборудвала с въпросния софтуер, а не тяхна. След това магистратите преценили, че предварителното изпълнение на мярката не гарантира законосъобразно съхраняване на данните от касовите апарати.
Коментари: 0