Съдът в Лондон блокира дело срещу Google за следене на iPhone потребители

То се определяше като най-голямото масово дело във Великобритания

Съдът в Лондон блокира дело срещу Google за следене на iPhone потребители

Снимка: БТА

Върховният съд в Лондон блокира дело срещу Google, определяно като най-масовото във Великобритания досега. То е по обвинение, че компанията е събрала чувствителни данни за над 4 млн. потребители на iPhone. Парадоксът е, че въпреки това съдът определя действията на компанията като „неправомерни“, пише Reuters. 

Според жалбоподателите Google е имала незаконен достъп до подробности за данните от онлайн сърфирането на потребители на iPhone, като е заобиколила настройките за поверителност в Safari, браузъра на Apple. Нерегламентираното събиране на лична информация се е случвало в периода от юни 2011 г. до февруати 2012 г. 

По изчисления на Ричард Лойд, активист в областта на потребителските права, засегнатите са около 4.5 млн. души. Според иска гигантът следва да изплати по няколкостотин долара на всяко засегнато лице. 

Google обаче определя масовото дело, заведено от Лойд, фигуриращ като единствен ищец, като „неуместно“. 

В решението на съдия Марк Уорби се казва, че без съмнение „събирането, сравняването и използването на данни, получени чрез Safari Workaround, е неправомерно и в разрез с нормите“. 

Въпреки това делото бива блокирано заради липса на доказателства, че засегнатите от неправомерното събиране на данни действително са понесли щети. Като друга причина се изтъква и практическата невъзможност да се изчисли броя на потърпевшите. 

Ричард Лойд каза, че ще обжалва съдебното решение. Кампанията му се подкрепя от 20 000 души. Делото бе първото толкова масово по рода си в Обединеното кралство. 

Коментари: 0