Samsung продължава да свива производството си в Китай

Гигантът вече държи под 1% дял на най-големия пазар на смартфони в света

Samsung продължава да свива производството си в Китай

Снимка: БТА

540 ~ 1 мин. четене
Южнокорейската компания Samsung Electronics съобщи в сряда, че планира да намали производството в завода си за смртфони в Китай заради силния натиск на местните конкуренти. Делът на световния номер едно на най-големия мобилен пазар изобщо е под 1%. 

Новината за свиването на производството в южния град Хуейджоу идва само шест месеца, след като Samsung заяви, че ще затвори единствения си друг завод в Китай, в северноизточния град Тиендзин. По думите на компанията това ще повиши ефективността. 

Делът на Samsung на китайския пазар се е свил драстично от 2013 г. насам, когато гигантът държеше около 20% от него, сочат данните на Strategy Analytics. През последните години обаче се наблюдават и анти южнокорейски настроения, провокирани от изострените дипломатически отношения. Междувременно интересът на местните потребители се насочи към собствените марки като Huawei. 

Любопитно е, че през първите три месеца на 2019 г. продажбите на смартфони на Samsung в Китай нарастват с 40% спрямо предходното тримесечие. Те бяха стимулирани от силното промотиране на премиум моделите, както и пускането на по-евтини телефони за масовия потребител. 

Корейският играч е предложил на някои служители да бъдат доброволно съкратени от завода в Хуейджоу, написа финансовото списание Caixin, цитирано от Reuters. Samsung отказва да уточни капацитета на звеното си там, числеността на персонала , както и степента на намаляване на производството. 

Цената на акциите на производителя на смартфони нарасна с 1.0% при следобедната търговия в Сеул. 

Подкрепи Economic.bg