Съседите на Иран нападнаха страната на форума в Давос

Тази година външният министър на Техеран не отиде на Световния икономически форум

Съседите на Иран нападнаха страната на форума в Давос

Снимка: БТА

612 ~ 1 мин. четене

Представителите на държавите от Персийския залив използваха трибуната на Световния икономически форум в Давос, за да разкритикуват Иран за нейното дестабилизиращо поведение в региона, пише Reuters. Думите им дойдоха на фона на очевидното отсъствие на Техеран на ежегодното събитие.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф преди беше редовен участник на форума, който събира високопоставени политици, главни изпълнителни директори и банкери. През изминалите години той често влизаше в сблъсък с представителите на съседните държави от Персийския залив. Тази година обаче Зариф не се появи в Давос.

В резултат на това Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн имаха пълната свобода да критикуват Иран, както и да изразят по-умерени забележки към други държави.

Иран, която е водеща сила на мюсюлманските шиити, и Саудитска Арабия, която има подкрепата на сунитите и която е ключов съюзник на САЩ, си оспорват влиянието в Близкия Изток. Там те подкрепят съперничещи си групировки в Йемен, Сирия, Ирак и Ливан.

Подкрепи Economic.bg