САЩ и Китай се доближават до търговското споразумение

Най-вероятно пробив тази седмица няма да има, но се преследва отлагане на повишаването на американските мита

САЩ и Китай се доближават до търговското споразумение

Снимка: БТА

408 ~ 1 мин. четене
Преговарящите от САЩ и Китай работят по няколко меморандума за разбирателство, които на практика ще павират пътя към едно крайно търговско споразумение. Това е казал източник, запознат с хода на преговорите, за американската телевизия Bloomberg.

Меморандумите ще се отнасят до редица въпроси, включително селското стопанство, безмитното преминаване през границите, услугите, технологичния трансфер и интелектуалната собственост, казал е източникът, който е пожелал анонимност. Засега механизмът за прилагане на договорените документи остава неясен, но най-вероятно водещият стимул ще е заплахата да не бъдат въведени отново митата между Вашингтон и Пекин.

Конкретно от преговорите във Вашингтон, които се провеждат тази седмица, по големи структурни въпроси не се очаква пробив, но преговарящите работят активно да се отложи датата 1 март, на която САЩ ще повишат митата си върху редица китайски стоки за стотици милиарди долари. Китайският вицепремиер и основен преговарящ на Пекин Лу Хи се очаква утре да се срещне с американския президент Доналд Тръмп, казал е друг източник, запознат с американско-китайските преговори.
Подкрепи Economic.bg