„Грийнпийс”: Какво е общото между динозаврите и ТЕЦ-овете

От организацията обясняват какво означава думата "дерогация"

„Грийнпийс”: Какво е общото между динозаврите и ТЕЦ-овете

Снимка: Screenshot/Youtube

688 ~ 1 мин. четене

Природозащитната организация „Грийнпийс” – България създаде видео, в което се обяснява какво точно означава думата „дерогация”. През последните години я чуваме все по-често от институции като Министерство на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, които се опитват да поискат отлагане на новите еконорми на ЕС за българските ТЕЦ-ове.

Да говориш разбираемо по сложни теми е винаги предизвикателство, пишат от „Грийнпийс” в представянето на новото видео, в което си партнират с аниматора Аси Петров и музикантите от Big Banda.

„За мен беше много важно да премахнем паравана от технически термини и да кажем кратко и ясно какво се случва в момента. Вярвам, че като граждани трябва да сме информирани и да не трябва да разрешаваме решенията да се взимат от някой друг.", казва авторът на дизайна и анимацията Аси Петров.

Анимацията разказва достъпно как зад въпросния термин се крие практиката да се отлага обновяването на старите замърсяващи индустриални „динозаври” — тецове на въглища, под претекст, че е прекалено скъпо.

 „Тъжно е, когато зад сложни думи се крият решения, които касаят всички нас, а повечето ги подминават, защото мислят, че те са само за специалистите. Защото „дерогации" означава не каквото и да е отлагане. Това е термин, зад който се крие отлагането на нашето общо по-стабилно и зелено бъдеще", коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс" — България.

Припомняме, че Европейската комисия прие нови екологични норми, според които въглищните централи трябва да имат очистващи инсталации, които да пречистват 99% от излизащите от тях газове, а голяма част от българските мощности не отговарят на изискването.

Подкрепи Economic.bg