САЩ и Саудитска Арабия обявиха оръжейна сделка за $110 млрд.

Доналд Тръмп получи най-високото отличие на страната – златен орден „Крал Абдул Азиз“

САЩ и Саудитска Арабия обявиха оръжейна сделка за $110 млрд.
3908 ~ 2 мин. четене
Съединените щати и Саудитска Арабия обявиха оръжейна сделка за близо 110 млрд. долара. Това съобщи Белият дом в първия ден от официалната визита на американския президент Доналд Тръмп в чужбина.  
Информацията за сделката се появи и в Twitter в профила на официалния представител на Белия дом Шон Спейсър. В своята публикация в микроблогинг платформата той написа: „Президентът успешно завърши преговорите доставка на оръжие за над $109.7 млрд.“. Анализатори посочват, че това е най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ.
Пакетът от оръжия включва танкове, бойни кораби, противоракетни системи, радарни и комуникационни системи и технология за защита от кибератаки. 
„Този пакет показва по възможно най-ясния начин ангажимента на Съединените щати към партньорството ни със Саудитска Арабия и партньорите ни от Персийския залив, докато в същото време разширява възможностите за американските компании в региона и подкрепя десетки хиляди нови работни места в американската отбранителна индустрия“, пише в официалното съобщение на президентската администрация до медиите. 
Огромната инвестиция не е изненада предвид това, че кралството заема пето място в света по разходи за отбрана. Само през 2017 г. 21% от бюджета на страната са заделени за военни цели. 
Саудитска Арабия е най-големият търговски партньор на САЩ в Близкия изток, припомня Bloomberg. Данни на Американското бюро за преброяване на населението от 2016 г. сочат, че двете страни са разменили стоки за около 35 млрд. долара, като един от основните дялове заема петролът. 
Отношенията между двете държави бяха охладнели по време на управлението на Барак Обама, който изповядваше по-мека политика към отявления враг на Саудитска Арабия – Иран. 
По-рано днес Доналд Тръмп бе удостоен с най-високото отличие на страната – златен орден „Крал Абдул Азиз“ на името на основателя на управляващата династия. То му се връчва "за усилията си за развитие на двустранните отношения и разпространяване на мира и стабилността по света, а също в знак на признателност за историческите тесни връзки между Саудитска Арабия и САЩ", се посочва в изявление на кралския двор, цитирано от световните агенции. 
Американският президент пристигна в Саудитска Арабия тази сутрин на фона на ширещите се скандали в собствената му администрация. 
Утре се очаква Тръмп да изнесе реч, посветена на битката срещу ислямските екстремисти и начините за обединение. 
Подкрепи Economic.bg