САЩ подготвят санкции срещу Турция още тази седмица

Една от подготвяните мерки е забрана за продажба на американско оръжие за Анкара

САЩ подготвят санкции срещу Турция още тази седмица

Снимка: БТА

Администрацията на президента Доналд Тръмп е готова да наложи икономически санкции на Анкара още през тази седмица заради военните действия на турския президент в Северна Сирия, съобщава Reuters.

Използването на американските военни за възпиране на турската инвазия срещу кюрдските бойци никога не е било опция, заявиха служители на отбраната. А Тръмп поиска Пентагона да започне "умишлено" изтегляне на всички американски войски от Северна Сирия. След като министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че Тръмп разреши "много мощни" нови санкции, насочени срещу Турция, администрацията изглежда е готова да започне да изпълнява заплахата да "заличи" икономиката на Турция.

Американски служител, който е поискал да остане анонимен, е заявил пред Reuters, че санкциите в момента се разработват на всички нива в правителството. От своя страна Елиън Енгел, представител на Комитета по по външни работи в Камарата на представителите на САЩ, и Майк Маккоул, старши републиканец в комисията, внесоха законопроект миналия петък, който ще санкционира турските представители, участващи в операцията в Сирия. Законопроектът се очаква да спре продажбата на оръжия на турските сили в Сирия и ще изисква администрацията да наложи съществуващите санкции на Турция заради закупуването на руската противоракетна отбранителна система С-400.

Тръмп се опитва да парира острата критика, включително от някои от най-верните си републикански поддръжници, че даде на турския президент Реджеп Ердоган зелена светлина да атакува кюрдите миналата неделя, когато реши да изтегли малък брой американски войски от граничната зона.

Офанзивата на Турция има за цел да неутрализира кюрдските милиции, основният компонент на Сирийските демократични сили (SDF), определяни от Анкара като терористични групи. Но кюрдите бяха също така основният съюзник на Вашингтон в битките, които изтласкаха джихадисткия „халифат“ на "Ислямска държава" в Сирия.

От турското външно министерство заявиха, че Турция ще отмъсти срещу всякакви стъпки, насочени към противодействие на усилията ѝ в борбата с тероризма, имайки предвид възможността САЩ да наложат икономически санкции срещу Анкара.
Коментари: 0