Напредъкът в преговорите САЩ-Китай успокои пазарите

Първата фаза от търговската сделка ще бъде готова в рамките на следващите три до пет седмици

Напредъкът в преговорите САЩ-Китай успокои пазарите

Снимка: БТА

Акциите на Уолстрийт изпратиха финалната сесия за миналата седмица на зелена територия, подкрепени от напредъка по търговско договаряне между Вашингтон и Пекин. Вследствие на новината бенчмаркът на сините чипове Dow Jones скочи с близо 320 пункта или 1.21 на сто до 26816 пункта. Широкият S&P 500 прибави 1.09% до 2970, а технологичният Nasdaq – с 1.34% до 8057 пункта. На седмична база Dow Jones и S&P 500 се покачиха с респективно 0.9 и 0.6 на сто, а NASDAQ – с 0.9%.

В изявление пред журналисти Доналд Тръмп заяви, че първата фаза от търговската сделка с Китай ще бъде готова в рамките на следващите три до пет седмици, а Китай ще закупи допълнителни количества американски земеделски продукти на стойност между 40 и 50 млрд. долара. Междувременно финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин обяви, че Вашингтон няма да налага през следващата седмица обещаните допълнителни мита върху китайски внос от 25% на 30%, тъй като двете страни са постигнали търсения от американците напредък в преговорите.

Добрата новина подкрепи акциите на технологичните лидери Facebook, Amazon и Alphabet, които поскъпнаха с по над процент. Банковите книжа също скочиха - Bank of America и JPMorgan Chase се покачиха с повече от 2%. Сред акцентите беше производителят на iPhone Apple, който достигна нов рекорден връх и в крайна сметка поскъпна с 3%.

В Европа, подкрепен от разговорите за Брекзит, немският бенчмарк DAX изпрати силно позитивна сесия с ръст от 2.86%. По-скромно беше представянето на FTSE с повишение от 0.84 на сто. Сред отличниците беше и френският САС, който прибави 1.73% до 5665 пункта. Еврото поскъпна с  0.30% спрямо долара при 1,1036 долара за евро. Златото поевтиня с 0.3 на сто до 1488 долара за тройунция.

Акценти днес

Индустриално производство – Еврозона

В началото на новата седмица календарът няма да бъде претрупан, като акцент ще бъдат данните за индустриалното производство в Еврозоната за август. Информацията ще бъде изнесена на обяд и се очаква на месечна база индексът да покаже лек ръст от 0.3%, но на годишна – спад до 2.5%.

Инструмент на фокус - Coca-Cola

През последните години акциите на една от най-влиятелните компании в световен мащаб се движат постепенно, но сигурно възходящо с леки корекции, ограничавани от подкрепата на образувания канал. Последната седмица донесе понижения за Coca Cola и е възможно предвид излизането на Стохастик от прекупен пазар тези разпродажби да се задълбочат леко, поради което препоръчваме на дневна или по-нискочестотна графика да се наблюдава моментът за вход в средно- до дългосрочна покупка.

USD/CAD

След силните данни за безработицата в Канада в петък валутата поскъпна срещу американския си конкурент, пробивайки ключови подкрепи – на 50-дневнат средна ЕМА, на възходящата линия на подкрепа от края на юли и докосвайки се до Фибоначи при 23.60%. Очакваме нова атака на последното ниво и в последствие на 1.3150, като задържане над тях би дало възможност за покупки на по-добри цени. Спад би дал възможност за понижение до 1.3000.

XAU/USD

Цената на златото не намира достатъчно сили за сформиране на ново възходящо движение, но се наблюдава силна подкрепа около 1480 долара, които са в близост до първата подкрепа от Корекцията на Фибоначи. Добрите новини от САЩ отслабиха златото, което е най-водещият актив-убежище, движещ се обратно на цикъла на икономиката. Очакваме ценният метал да скочи поне до 1550 долара, но за вход в дългосрочна позиция препоръчваме да се изчакат достатъчно силни сигнали за обръщане на движението.

NASDAQ-100

След петъчните позитивни новини относно развитието на търговските отношения между САЩ и Китай, технологичният индекс успя да запише нова положителна сесия, с която успя отново да се изкачи над 50-дневната пълзяща средна. Индикаторът на относителната сила отбеляза възходящо обръщане през последните дни и се изкачи отново над 50 пункта. Очакваме скоро атака на психологическите 8000 пункта, но поне към момента предвид старта на Q4 не препоръчваме вход в дългосрочна позиция.
Коментари: 0