САЩ обвиниха 3 руски организации в изборни манипулации

Обвинения са повдигнати и срещу 13 руски граждани, разпространявали фалшиви новини в социалните мрежи

САЩ обвиниха 3 руски организации в изборни манипулации

Робърт Мюлер

612 ~ 1 мин. четене

Специалният съветник Робърт Мюлер, който ръководи разследването за руска намеса в американските президентски избори, официално обвини 3 руски организации и 13 руски граждани, пише Business Insider. Обвинителните актове са за „нарушаване на американските закони с цел намеса в изборите в САЩ и в политическите процеси.

Обвинението е петото от началото на разследването, оглавено от Мюлер, който проверява както дали Москва е влияла на изборите в страната, така и дали е поддържала връзка с предизборния щаб на Доналд Тръмп, за да му помогне да стане президент.

Новите обвинения от петък са насочени основно срещу руската Internet Research Agency (IRA) – скандална руска „фабрика за тролове“, намираща се в Санкт Петербург. Тя се е фокусирала да предизвиква политически раздори по време на предизборната кампания в САЩ през  г., използвайки нереални профили в социалните мрежи за разпространяване на фалшиви новини и пропаганда в полза на Тръмп.

13-те руски граждани са обвинени, че са работили за IRA за постигане на целите ѝ да повлияе на политическите процеси в САЩ. Другите две организации, срещу които екипът на Мюлер е повдигнал обвинения, не са назовани поименно.

Подкрепи Economic.bg