САЩ осъди BNP Paribas за 90 млн. долара

Банката се призна за виновна по обвинения за злоупотреби с цени на валутните курсове

САЩ осъди BNP Paribas за 90 млн. долара
1008 ~ 1 мин. четене

Международната банка BNP Paribas се призна за виновна за определяне на валутните курсове в САЩ и ще плати глоба от 90 млн. долара, пише Financial Times.

Американското подразделение на френската банка беше обвинено от Вашингтон в участие в картел за определяне на цените на централно и източноевропейските, близкоизточните и африканските валути, търгувани както в САЩ,  така и навсякъде по света. Злоупотребите са били извършвани от септември 2011 до юли 2013 г.

По информация от американското Министерство на правосъдието BNP Paribas USA е шестата голяма банка, която се признава за виновна по продължаващо разследване за антитръстови и измамни практики на валутния пазар.

BNP Paribas има история на свързани с валутните курсове сблъсъци с американските власти. През май банката понесе глоба в размер на 350 млн. долара от банковия регулатор в щата Ню Йорк. Регулаторът откри продължителен модел на „почти неограничено неправомерно поведение” в бизнеса на банката за търговия с валута.

През юли банката беше глобена отново заради операциите си за търгуване на чужди валути. Тогава тя плати на Борда на американския Федерален резерв 246 млн. долара, след като регулаторът установи „недостатъци” в надзора и вътрешния контрол на служителите в американското подразделение.

Коментари: 0