САЩ подозира Facebook за укриване на данъци

Социалната мрежа отказва да съдейства на властите

САЩ подозира Facebook за укриване на данъци

Министерство на правосъдието на САЩ се обърна към съда с искане да принуди Facebook да сътрудничи на данъчните власти. Срещу компанията се води разследване за умишлено занижаване на стойността на активите с цел избягване на данъци.

Искът се отнася до събития от 2010 г., когато Facebook прехвърли на своя филиал в Ирландия правата на собственост върху някои активи, вкл. база от потребители, онлайн платформа и нематериална собственост, предназначена за маркетинг.

Данъчните органи на САЩ подозират също, че одиторската компания Ernst & Young е съучастник в незаконната схема за укриване на данъци. Предполага се, че Ernst & Young е занижила стойността на активите с милиарди долари, предава CNN, цитирани от technews.bg.

Властите многократно са искали от Facebook да предостави необходимата финансова документация, за да бъдат потвърдени или опровергани подозренията. Само през юни тази година са направени шест заявки за подобна информация, но Facebook не е реагирала на нито една.

Представител на Facebook от своя страна, уверява, че компанията прави бизнес в съответствие със законите и правилата в страните, в които работи.

Коментари: 0