Сътресения във френския парламент преди Макрон да осъществи кадрови промени

Партия „Демократично движение” в рамките на 24 часа загуби всичките си три поста в кабинета на Макрон

Сътресения във френския парламент преди Макрон да осъществи кадрови промени
512 ~ 1 мин. четене

Френският министър на правосъдието Франсоа Байру подаде оставка часове преди президентът Еманюел Макрон да пренареди правителството си, съобщава BBC. По този начин центристката партия „Демократично движение”, чийто лидер е Байру, в рамките на 24 часа загуби всичките си три поста в кабинета на Макрон.

„Демократично движение”, която е съюзник на партията на президента „Република, напред!”, е изправена пред разследване относно твърдения, че е използвала средства на Европейския съюз за заплати на партийни членове. Макрон дойде на власт именно с обещание да се бори срещу политическите злоупотреби.

Министърът на отбраната и бивш европейски депутат Силви Гулард беше първият министър от „Демократично движение”, който във вторник подаде оставка. След като Байру заяви рано в сряда, че се оттегля от поста си, стана ясно, че Мариел дьо Сарнез, министърът на европейските работи, също напуска правителството, за да оглави групата на партията в Националното събрание.

Оставките все още не са потвърдени от партията на Байру. Ричард Феранд, който също е близък съюзник на Макрон, в понеделник също се оттегли от поста министър на териториалното развитие. Оставката му дойде на фона на твърдения, че е използвал вътрешна информация, за да осигури доходоносна сделка за съпругата си, докато е бил ръководител на фонд за споделено здравно осигуряване.

Подкрепи Economic.bg