Saudi Aramco свали петролните цени за Европа и Азия

Специално за САЩ обаче те „остават предишните“, се казва в прессъобщение на компанията

Saudi Aramco свали петролните цени за Европа и Азия

Снимка: Pixabay

180 ~ 1 мин. четене

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco намали цените на своя нефт за септември за Северозападна Европа, Средиземноморския регион и Азия, съобщи Bloomberg. 

„Най-големият в света износител на петрол сваля официалните производствени цени за суровината, която ще продава през септември в Азия, Средиземноморския регион и Северозападна Европа“, пише агенцията, като допълва, че специално за азиатския континент цената на основната марка петрол – Arab Light, ще бъде по-ниска с 30 щатски цента на барел. 

В същото време в официално прессъобщение на Saudi Aramco се посочва, че цените на саудитския петрол за САЩ „остават предишните“. Съобщението е изключително важно, тъй като основаната през 1933 г. компания Saudi Aramco контролира всички нефтодобивни мощности на Саудитска Арабия, която периодично заема първо или второ място сред най-големите износители на петрол в света. 

Освен това силно впечатление на целия петролен свят направи забавянето на обявяването на цените на петрола за следващия месец, които обикновено се публикуват най-късно до 5-то число на текущия. Според специалисти обаче забавянето може да е свързано не с някакви икономически цели, а единствено с празнуването на мюсюлманския празник Курбан байрам (Ид ал-Адха).

Подкрепи Economic.bg