Саудитска Арабия намали цените на петрола заради Иран

Ставките падат с 35 цента за Северозападна Европа и с 10 цента за Средиземноморието

Саудитска Арабия намали цените на петрола заради Иран

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco намалява цената на петрола за Европа, но я вдига за САЩ, пише WallStreet Journal, като се позовава на съобщения на компанията.

Цените ще бъдат намалени с 35 цента на барел за северозападния регион, и с 10 цента за средиземноморския. С 10 цента се покачва цената на барел за САЩ. Става въпрос за фючърсите за юли. Според изданието намаляването на цената е свързано с възобновяването на доставките на петрол за Европа от Иран.

В момента Саудитска Арабия изнася по 800 хил. барела дневно, а Иран – по 400 хил., но планира да ги увеличи до 700 хил. в близките месеци, като вече е сключил сделки с гръцки, френски и италиански рафинерии.

Двете арабски държави едновременно са намалили цените, макар че отричат да предлагат специални, индивидуални отстъпки на определени купувачи.

Иран смятат, че в крайна сметка ще имат надмощие, тъй като държавните им финанси са по-малко зависими от петрола. „Саудитска Арабия ще е големият губещ в ценовата война“, заяви Акбар Нематолахи, шеф на връзките с обществеността в иранското министерство на петрола.   

Някои европейски производители на петрол могат да бъдат косвени жертви на противопоставянето. Тези в Северна Европа, най-вече в Обединеното кралство и Норвегия, се борят да привлекат нови инвестиции на фона на занижените цени на петрола.

Конкуренцията за пазарен дял е по-малко интензивна в Азия, където на Иран не са налагани санкции. Саудитска Арабия повиши цената на лекия суров петрол за Далечния изток с 35 цента за барел.

На 2 юни във Виена се състоя поредното заседание на министрите на петрола и енергетиката на страните износителки на нефт. Там бе обсъден въпросът за „замразяване” на равнището на добива. Участниците не достигнаха до единно решение. Следващата среща на върха на ОПЕК е планирана за 30 ноември отново във Виена.

Коментари: 0