Съвет на Европа: Сред медиите в България цари олигопол

Нилс Муйжниекс настоява за независим орган, който да реши въпроса с концентрацията

Съвет на Европа: Сред медиите в България цари олигопол

Снимка: БГНЕС

924 ~ 2 мин. четене
"Състоянието на медиите в България е тревожен въпрос. Липсата на медиен плурализъм, непрозрачността при собствеността и финансирането на медиите, както и редакторският контрол, упражняван от политически фигури чрез рекламни и информационни договори, са сред основните притеснения". Това е заключението в "медийната" част от доклада за България на комисаря за човешките права на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс.  
 
"Медиите в България са много, но те се притежават от малко хора. Това е олигополна ситуация", коментира комисарят. 
 
Той настоява българските власти да покажат "силна политическа воля" и да предприемат мерки за решаване на тежките проблеми като концентрацията на медийна собственост и липсата на информация за финансирането на медиите. 
 
Съветът на Европа подчертава нуждата от независим орган, който да отговаря пряко за медиите в страната и да реши въпроса с концентрацията, скритата собственост и финансиране на медиите. Муйжинекс призовава властите да дадат на този нов орган възможността да налага санкции, за да може да си върши работата. 
 
"Българските власти трябва да подобрят независимостта на медиите, включително чрез разпределяне на приходите към частни медии по прозрачен и недискриминационен начин. Те трябва също така да създадат независим мониторинг на медийната собственост и финансиране, както и правила за ограничаване на прекомерната концентрация на медиите", допълва Нилс Муйжниекс. 
 
Комисарят припомня, че тези проблеми водят до увреждане на медийния плурализъм, което в крайна сметка прави невъзможно упражняването на основното човешко право да се иска и получава информация.

Муйжниекс посочва, че сегашното българско законодателство възлага на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отговорността да се бори с медийния олигопол. Той обаче се съмнява, че КЗК разполага с възможности да преодолее непрозрачността на този пазар и да вземе някакви мерки. 
 
Не на последно място комисарят препоръчва на българските власти да защитават по-добре журналисти, да разследват ефективно всички атаки и заплахи срещу тях и да преразгледат сегашното медийното законодателство. 

Той съветва още да се намали риска от цензура или автоцензура, като се гарантира, че Комисията за финансов надзор не налага никакви глоби за журналистическа дейност, декриминализира се клеветата и се гарантира ефективността на медийните регулаторни организации.

Източник: Council of Europe


Подкрепи Economic.bg