Сделката за Brexit е окончателна, успехът ѝ зависи от Мей

Британският премиер трябва да се бори да остане на поста си и да събере подкрепата на достатъчно депутати в Лондон

Сделката за Brexit е окончателна, успехът ѝ зависи от Мей

Снимка: БТА

Редица европейски държави, първа от които беше Германия, уведомиха Обединеното кралство, че проектът на споразумението за Brexit не може да бъде предоговорен, защото няма как да бъде подобрен, пише Reuters.

„Не може да се постигне по-добро споразумение от поставеното на масата за преговори”, заяви германският министър по европейските въпроси Майкъл Рот. Според икономическия министър на Берлин Петер Алтмайер също няма никакъв шанс преговорните екипи от Лондон и Брюксел да се върнат на етап промяна на споразумението какви ще са бъдещите политически и икономически отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз след 29 март 2019 г.

Същевременно британският премиер Тереза Мей се бори в Лондон да осигури приемането на споразумението от страна на депутатите. Най-важното за британския премиер е да остане на поста си поне до 25 ноември, когато ще се проведе специална среща на европейските лидери, на която те ще одобрят сделката с Острова. Дали ще се проведе тази среща обаче зависи от това дали правителството на Мей няма да подаде оставка заради недоволството от страна на множество политици спрямо документа. Миналата седмица това беше потвърдено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който каза, че се притеснява относно политическата нестабилност в Лондон. Той предупреди, че европейските лидери може и да не се съберат, ако „се случи нещо неочаквано”.

Другата важна задача пред британския премиер е да спечели достатъчно политическа подкрепа, за да осигури парламентарно мнозинство, което да одобри споразумението за Brexit. Това ще е трудно за постигане, тъй като Мей се сблъсква с опозиция в собствената си Консервативна партия. Миналата седмица общо четирима от министрите ѝ подадоха оставки заради несъгласие със споразумението за Brexit, което гласуваха в сряда. На 9 ноември пък друг министър – на транспорта – хвърли оставка, определяйки излизането на Обединеното кралство от ЕС като „ужасяваща грешка”.

Сега, за да се справи с опълчението в собствената си партия, Мей ще изнесе реч пред бизнес лидери, в която ще подчертае какви позитиви носи споразумението с Брюксел. От Даунинг Стрийт №10 се надяват, че така консервативните депутати, които се съмняват доколко честни ще са отношенията между Великобритания и ЕС след Brexit, ще бъдат спечелени да подкрепят сделката.
Коментари: 0