Остаряла ли е нормативната уредба у нас за хората със статични увреждания?

Гледайте „Частен случай“ по БНТ1, неделя в 8:45 часа

Остаряла ли е нормативната уредба у нас за хората със статични увреждания?

Защо в Германия с ампутиран крак можеш да бъдеш професионален шофьор, а в България - не? Десетки хора с ампутации у нас са принудени да крият от държавата факта, че имат увреждане и на практика работят нелегално.

За да получат шофьорска книжка, хората в неравностойно положение понякога трябва да пътуват стотици километри до някои от общо четирите транспортно-лекарски комисии в страната, за да си набавят нужните документи.

Евродиректива 126/2006 дава възможност на страната ни да приеме правила, които да гарантират същите права на хора със статични увреждания на опорно-двигателния апарат, каквито и в редица европейски държави. Срокът на шофьорската им книжка да е 10 години, а не 5, например. Но тези правила не са  факт у нас.

Остаряла ли е нормативната уредба в България? - отговорите търсят репортерът Мая Димитрова и операторът Кристиян Минчев в „Частен случай“ тази неделя (18 ноември) от 8:45 ч. по БНТ1.

 

Продуцент на поредицата е Весела Смилец, а своите сигнали можете да изпращате по електронна поща на адрес: chasten@bnt.bg.

Коментари: 0