Сега не е времето България и Румъния да влязат в Шенген

Страните в ЕС се движат на „различни скорости”, обясни френският посланик

Сега не е времето България и Румъния да влязат в Шенген

"Мисля, че е по-добре сега да не се говори за присъединяването на България и Румъния в Шенген", коментира пред БНТ посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Като причина той изтъкна "лошото състояние", в което се намира Шенгенското пространство. 

По думите му Шенген е създаден за други времена и тогава е функционирала добре, но в момента ситуацията е променена с 1 млн. мигранти само за миналата година.

"Мисля, че не е сега времето Румъния и България да се присъединят към това пространство", подчерта френският посланик. По думите му в ЕС вече има "различни скорости" на движение на отделните страни.

Ксавие Лапер дьо Кабан посочи, че в момента има голям спад на мигрантите, които тръгват от Турция към гръцките острови. Засега споразумението между ЕС и Анкара работи добре, а оградата, която България издига по границата с Турция има ефект.

"Странно е да има ограда между две държави, които са членки на НАТО и които са съюзници”, коментира 
Ксавие Лапер дьо Кабан  той и допълни, че в същото време обаче се виждат резултатите от нея, а именно намаляване на бежанския поток.

Ксавие Лапер дьо Кабан поодчерта, че България спазва стриктно процедурите по регистрация на кандидатите за бежански статут, но според него може би това би било по-трудно, ако мигрантската вълна бе по-тежка.

Според френския посланик може да има забавяне на въвеждането на безвизов режим за пътуване на турски граждани в ЕС и то да не се случи това лято.

Коментари: 0