Селското ни стопанство сред най-небалансираните в ЕС

България е трета по растителна продукция и почти последна по животинска.

Селското ни стопанство сред най-небалансираните в ЕС
5248 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

По данни на европейската статистическа служба Евростат, агропродукцията покрива грубо 47% от територията на Европейският съюз. През 2014 зърненото производство в над половината от цялата агропродукция на ЕС (52%), докато отчета за производството на животински продукти е 43%.  Растениевъдството в Румъния допринася най-много за националната селскостопанска продукция в ЕС с 73%. След нея се нарежда Гърция с 65% и България с 65%.

Дистрибуцията на общия обем на агропродукция в ЕС е умерено балансирана между растениевъдство и животновъдство. Първо място в статистиката са Германия, Словения и Швеция. Най-балансирана на агропродукция е Германия с 47% от растениевъдство и  49% от животновъдство. Словения е с 50% и 48%, а Швеция 46% и 48%.

След тях се нареждат Литва, Кипър, Полша с приблизителни проценти от 47 до 52. За разлика от повечето държави в ЕС, България бележи едно от най-небалансираните резултати по агропродукция. България произвежда 65% растителна продукция, което я поставя на трето място в статистиката. По животинска продукция обаче, сме 24 място от общо 27 държави в ЕС с 28%, от които 12% са месни, а 13% млечни.

Подкрепи Economic.bg