Северна Македония стимулира икономиката с отглеждане на медицински канабис

От 2017 г. Северна Македония е издала 28 лиценза за растеж и производство на канабисово масло

Северна Македония стимулира икономиката с отглеждане на медицински канабис

Снимка: Pixabay

Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки, докато преди две години започва да отглежда канабис за медицинска употреба. Страната легализира отглеждането на канабис за медицински цели през 2016 г., присъединявайки се към все по-голям брой държави, които са го направили или предстои да го направят, като Великобритания, Гърция, Тайланд и някои щати в САЩ, разказва Ройтерс.

"Това е много печеливш бизнес, който не изисква много усилена работа и има бъдеще", каза Ивановски пред Ройтерс, застанал до голям завод за канабис в оранжерията си в Щип, югоизточно от столицата Скопие.

От 2017 г. Северна Македония е издала 28 лиценза за растеж и производство на канабисово масло, а други 15 компании чакат разрешения. Но засега е произведено много малко и не се прави износ, тъй като производителите усъвършенстват своите умения.

Ивановски, който инвестира 10 милиона евро в закупуването на земя и технологии, казва, че постигането на необходимото качество е основното предизвикателство. Той цели един ден да изнася в Германия и Полша и ще трябва да отговаря на международните стандарти.

Скопие пък планира промяна в закона, за да разреши износа на цвят от канабис.

"Очакваме, че канабис индустрията може да генерира до един процент от националната продукция", заяви Венко Филипче, здравният министър на страната пред Ройтерс.

Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа. Селското стопанство представлява почти осем процента от националното й производство и десет процента от износа.

Сигурност
Според разпорежданията на правителството, 4-метрова телена ограда, покрита с камери, трябва да огражда културите с канабис, които също се наблюдават от охранители. Растенията са на закрито - или в зали, или в оранжерии.

„Хората смятаха, че това ще са лесни пари и са инвестирали в отглеждането на канабис. Но по-късно разбраха, че технологията е скъпа и че се изискват скъпи сертификати “, казва Константин Дуковски от Асоциацията на производителите.

За да насърчи индустрията премиерът Зоран Заев се срещна с американския бизнесмен Майкъл Стромитис, който създаде компания Advanced Nutrients, специализирана в хранителни вещества за растенията.

„Нека ви кажа, тази страна има огромен потенциал и се радвам да бъда част от превръщането на Македония в една от първите канабис суперсили в Европа“, написа Стромитис в Instagram.

Един производител на канабис в Северна Македония, NYSK, отглежда канабис в залите на стар химически завод извън Скопие.

Въздухът, водата и почвата трябва да бъдат пречистени, за да могат растенията да се отглеждат в стерилни условия и да се получи лекарствена култура.

„Индустрията е много специфична, тя има много тайни“, казва Сашо Сефаноски, главен оперативен директор на NYSK. „Македония е добре (да инвестира), тъй като ресурсите не са толкова скъпи, колкото в другите страни“.

„Според доклад на Imarc, глобалният пазар на медицински канабис може да нарасне на стойност до 44 милиарда долара до 2024 г., от приблизително 13,4 милиарда долара през 2018 г.

Горан Андрески, машинен инженер, е купил земя и се опитва да изгради производство.

„Хората се втурнаха да инвестират, защото има дълга традиция в селското стопанство, но този бизнес няма нищо общо със земеделието, той е по-фармацевтичен“, каза той.

„Единствената насока, която получаваме от правителството, е колко висока трябва да бъде оградата, всичко останало трябва да измислим сами“.
Коментари: 0