Севернокорейците да се готвят за глад, предупреди Пхенян

„Пътят за революция е дълъг и труден“, заяви ръководството

Севернокорейците да се готвят за глад, предупреди Пхенян
3755 ~ 1 мин. четене

Държавното ръководство на Северна Корея посъветва гражданите да се готвят за сериозен глад. Те очакват, че страната ще изпадне в големи икономически трудности.

Властите съветват сънародниците си все пак да не изпадат в отчаяние, защото „пътят към революцията е дълъг и труден“, предаде в. „Родонг Синмун“.

Посланието на ръководството идва няколко седмици, след решението за сериозни санкции срещу Пхенян, гласувани от Съвета за сигурност на ООН. Причина за това станаха проведените от севернокорейците опити за изпробване боеготовността на ядрени и оръжейни системи.

Уводната статия подчертава, че поради проблемите може да се стигне и до пореден „труден марш“ - термин, свързан с глада, който се стовари върху Северна Корея през 90-те години на миналия век и погуби 3 млн. души, допълва британският в. „Телеграф“, цитиран от БГНЕС.

В публикацията се казва, че севернокорейците може отново да тръгнат по труден марш, по време на който да се наложи да се хранят с корените на растенията покрай тях.

Вестник „Родонг Синмун“ призовава за „70-дневна кампания на лоялност“ и изисква севернокорейският народ да демонстрира верността си към върховния лидер Ким Чен Ун. За тази цел жителите на Пхенян ще трябва да предават на държавните власти по 1 кг. ориз в края на всеки месец. В. „Телеграф“ припомня, че Северна Корея вече е отправила призив към други страни да й окажат помощ с половин милион тона храни, но към месец февруари са пристигнали 17 600 т.
Коментари: 0