В писмото до \"Овергаз\" са поставени нули на заявките за януари

Хората няма да останат на студено, категоричен е шефът на БЕХ Жаклен Коен

В писмото до \

„На 30 декември в „Булгартрансгаз” пристигна писмо от „Газпром Експорт”. Писмото официално е адресирано до „Овергаз” с копие до „Булгартрансгаз”. В него ясно е посочено, че срещу заявката на „Овергаз” за доставка на природен газ за януари месец има поставени нули”. Това заяви шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен в студиото на „Здравей, България”. 

„Писмото събуди силното безпокойство на премиера Бойко Борисов. Тук става дума за търговските взаимоотношения между две компании, които са извън контрола на държавата, но тя не може да стои и да гледа безучастно. Затова инструкциите бяха да се положат всички усилия държавните дружества да обезпечат тези количества”, обясни още Коен. По думите му нули има срещу заявките на „Овергаз” за дните от първи до десети януари.

Коен обясни, че при нужда "Овергаз" може да поиска нужните количества газ от държавното дружество. "Имаме готовност да реагираме, няма да оставим хората на студено, дори и „Овергаз” да не сключат договор с нас", категоричен е той. 

Още на 30 декември от „Овергаз” отрекоха да са получавали писмо за спиране на доставките на газ. „Има интерпретация на диспечерския център, който в поредната си тридневна таблица за доставки е написал нула срещу заявката на „Овергаз” за първи януари. Тази нула не е потвърдена от „Газпром Експорт” и „Газпром” по никакъв официален начин. „Овергаз” няма дългове към „Газпром Експорт”, съобщиха от дружеството.  

Коментари: 0