Шест държави възстановиха паспортните проверки в Шенген

Дания въведе граничен контрол със съседна Германия

Шест държави възстановиха паспортните проверки в Шенген
380 ~ 1 мин. четене
Норвегия, Австрия, Швеция, Германия и Франция, а от днес и Дания възстановиха граничните проверки в Шенген, съобщи на пресконференция говорителят на ЕК Тове Ернст. 

Днес ЕК е получила писмо от Копенхаген, според което първоначалните намерения на страната са да извършва проверки до 14 януари. Ернст обяви, че ще отнеме известно време писмото да бъде оценено, предава BTV.

Европейското законодателство е предвидило няколко възможности за възобновяване на граничния контрол в шенгенската зона, като при всички тях ЕК трябва да бъде уведомена. Комисията от своя страна има правото да оцени дали мярката е необходима. 

Швеция обяви, че ще въведе паспортни проверки на пътуващите от Дания като част от мерките за намаляване на миграционния поток от южната им съседка. Така, за да отпътуват към Швеция, пътиците ще трябва да покажат свой личен документ. Подобен контрол не е предприеман от 50-те години на миналия век. Мерките предизвикаха недоволство за множеството пътници, които всеки ден пътуват между двете страни. 

От своя страна Дания обяви, че въвежда граничен контрол с Германия, за да се ограничи притокът на бежанци без документи. Датският премиер заяви, че страната може да се изправи пред сериозни последствия, ако другите северни държави възстановят контрола по границите си, защото това може да доведе до нарастване на броя на исканията за убежище.
Подкрепи Economic.bg