Шотландия ще експериментира с безусловния базов доход

Той може да замени обезщетенията при безработица

Шотландия ще експериментира с безусловния базов доход

Никола Стърджън

3041 ~ 1 мин. четене

Жителите в шотландските области Глазгоу, Единбург, Файф и Северен Еършър може скоро да започнат да получават безусловно месечна сума пари, пише Futurism. Това е част от серия пилотни програми за безусловен базов доход (ББД), по която се прави изследване с подкрепата на местното правителство.

Въпреки че все още е много ранна и изправена пред спорове, идеята вече привлече публично финансиране в размер на 250 хил. паунда (почти 334 хил. долара) под формата на безвъзмездна помощ за изследвания дали е осъществима. Гореизброените градове трябва да подадат своите кандидатури за участие до края на март 2018 г.

Шотландското правителство подлежи на критика от страна на някои, че то няма правомощия върху данъците и облекченията, необходими за направляването на цялостна програма за безусловен базов доход. Въпреки това хора и от двете страни на политическия спектър се ангажираха с предложението, което би струвало значително в началото, но също така би могло да доведе до значителни икономии чрез заместване на обезщетенията при безработица.

„Може да се окаже, че това (ББД – б.пр.) не е отговорът, може да се окаже невъзможен. Тъй като обаче работата се променя толкова бързо, мисля, че е наистина важно да сме готови и отворени към различни начини, по които можем да подкрепим хората да участват пълноценно  в новата икономика“, коментира на икономическа конференция Никола Стърджън, първият министър на Шотландия.

Подкрепи Economic.bg