Щатските акции поскъпнаха въпреки опасността от пандемия

Сред корпоративните новини се открои Tesla със скок от 19%

Щатските акции поскъпнаха въпреки опасността от пандемия

Снимка: Pixabay

След червения край на януари, в първия ден от новата седмица акциите записаха повишения. Dow Jones поскъпна с половин процент до 28399 пункта, S&P 500 – с 0.73 на сто до 3248 пункта, а Nasdaq – с 1.34% до 9273 пункта. Въпреки това петролът проби ключовата граница при 50 долара под тежестта на коронавируса, който според Световната здравна организация може да се превърне в пандемия. 

Редица държави ограничиха достъпа до границите си на пътуващи от Китай, а авиолинии  прекратиха временно директни полети до Китай. Сред корпоративните новини се открои Tesla със скок от 19%. В минутите след края на сесията компанията майка на Google Alphabet изнесе годишния си финансов отчет за 2019 година, което срина акциите с 4% в часовете след звънеца. Макар и печалбата на акция да надмина анализаторските очаквания, приходите от Cloud и Youtube разочароваха инвеститорите и поведоха гиганта надолу. В Европа немският бенчмарк DAX, френският САС и британският FTSE поскъпнаха с респективно 0.5%, 0.45% и 0.55%.

Акценти днес - Factory orders – САЩ

В 17:00 часа днес ще стане ясно какво е състоянието на фабричните поръчки за месец декември. Фабричните поръчки измерват промяната в общата стойност на новите поръчки за покупки, направени при производителите. Възможно е да се появи лека волатилност при разминаване с очакванията на анализаторите.. 

Инструмент на фокус - Alphabet

Акциите на майката на Google поскъпнаха вчера в рамките на сесията, но след разочароващия отчет за 2019 година Alphabet поевтиня с над 4% в часовете след края на търговията до под 1420 долара на акция. Възможно е днес падането да се задълбочи до 50-дневната средна, където, ако не срещне стабилна подкрепа, е възможно да тества и долната граница на канала. При запазване на движението в рамките му ще може да се влезе в дълга позиция.

EUR/JPY

Валутната двойка проби долната граница на възходящия канал, но образува движение в тесен рейндж. Индикаторът Стохастик е на път да отбележи положително пресичане, което би могло да подпомогне двойката да се изкачи отново в рамките на канала. За вход в дълга позиция бихме препоръчали да се изчака изкачване над 50-дневната експоненциална средна.

Oil US

Оттеглянето на инвеститорите от петрола продължава, като вчера беше прекрачена границата от 50.00 долара, която поддържаше цената на няколко пъти през 2019 година. Въпреки че това ниво е ключово, нагласите ни са по-скоро за обръщане на движението в относително краткосрочен план или поне възстановяване на част от изтритото. При обръщане на движението може да се очаква поскъпване до 52.50 долара за барел, където е възможно да бъде срещната съпротива.

S&P 500

Широкият щатски измерител се движи уверено възходящо и макар и в края на януари биковете да поизгубиха част от силата си, първият ден от февруари донесе поскъпване за индекса и помогна да се оттласне над линията на подкрепа. Предвид причините за падането на индекса не отричаме възможността за нова атака на подкрепата. Зона за преодоляване е около 3300 пункта, но не препоръчваме дългосрочни позиции поне към този етап.

Коментари: 0