Щатският долар скоро може да се изравни с еврото

Слабият растеж и безработицата отслабват нивата на единната европейска валута

Щатският долар скоро може да се изравни с еврото

Благодарение на възраждащата се американската икономика, нивото на долара се засили значително през последните месеци, спрямо почти всяка друга валута, съобщава CNN.

Това важи най-вече в сравненията с еврото, което сериозно губи позиции, в резултат на слабия растеж в еврозоната. От последният анализ на Goldman Sachs става ясно, че американският долар ще се изравни с еврото и двете валути ще се търгуват с равни стойности до края на следващата година.

Тази прогноза свидетелства за доста драматичен обрат на събитията, защото цената на еврото през юли 2008г. е била 1.6 долара, а двете валути не са имали идентични показатели от края на 2002г. Показателите са много удобни за всеки американец, решил да предприеме пътуване до Европа, като процентната разлика може да осигури доста евтино пребиваване на всеки американски гражданин на европейска територия.

Това е комбинация от добри развития тук и лоши неща там, каза Марк Чандлър, глобален ръководител за валутната стратегия в Brown Brothers Harriman.

Европейският спасителен план ще навреди на еврото. Слабостта му има смисъл предвид икономическите борби на континента. Растежът почти не съществуваща, а безработицата се е установила близо до рекордни нива.

Нещата са придобили толкова лош облик в еврозоната, че потребителските цени са претърпели сериозен спад през декември, отбелязвайки първитепристъпи на дефлация, причинени от голямата рецесия.

Сега Европейската централна банка е готова да стартира нова програма за стимулиране. Въпреки че програмата може да даде тласък на икономиката, тя също може да намали стойността на еврото в бъдещ период.

Goldman Sachs прогнозира, че еврото ще падне до 1,08 долара в края на 2015г. и ще докара търговията в еврозоната в условия на паритет с долара до края на 2016 г. Най-мрачните прогнози дори гласят, че еврото би могло да падне под нивото на долара.

Търговията може да отиде в паритет, ако Европейската централна банка наистина стимулира пазара докрай. Това ще бъде повратно събитие, каза Пол Кристофър, ръководител на международната парична стратегия на инвестиционнияинститут Fargo Wells.

Възраждащата се американска икономика обуславя голяма разлика между темповете на растеж. Тя не може да бъде съвършенна, но внезапно е заработила на много добри темпове. Растежът се осъществява на бързи обороти, като интензивността му е достигнала цели 5% през третото тримесечие на миналата година, през която е отбелязано и много добро ниво на растеж на работните места – най-високо в САЩ от 1999г. насам.

И докато ЕЦБ се развихря в стимулирането на икономиката, Федералният резерв предприема точно обратни мерки. Неговата програма за изкупуване на дълговете приключи миналата година и сега Фед се готви да повиши бавно лихвените проценти.

Коментари: 0